22 Ianuarie 2018Sursa: IPJ GORJ

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIEI PENTRU CIRCULAŢIE ÎN CONDIŢII DE CEAŢĂ

Având în vedere ceața prezentă în această perioadă, polițiștii rutieri recomandă tuturor participanților la trafic să respecte, cu strictețe, regulile de circulație, semnificația indicatoarelor rutiere, să adapteze permanent viteza la condițiile meteo și să se informeze cu privire la condițiile meteo și tronsoanele de drum pe care le vor parcurge.

Totodată, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulație pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să fie concentrați 100% la condițiile de trafic și să conștientizeze că sunt responsabili de siguranța lor și a pasagerilor.

Polițiștii recomandă:

  • Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic!
  • Circulați cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor, mai ales când fenomenul ceții dense este asociat și cu un carosabil umed!
  • Păstrați o distanță de siguranță față de autovehiculul care circula în față! Circulați cu viteza redusă, pentru a putea frâna în condiții de siguranță!
  • Țineți cont de faptul că, în condiții de vizibilitate redusă, distanțele sunt mai greu de apreciat. De aceea, mențineți o distanță mai mare față de mașina din față!
  • Utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen pentru a reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers.
  • Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți!

Conducătorii auto trebuie să adopte o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător și curățate periodic, pentru asigurarea celei mai bune vizibilități.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie amplasate la o distanță mult mai mare față de autovehicul, decât în condiții normale.

Conducătorii auto începători ar trebui să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, condiții de ceață densă, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului și numai după ce sunt siguri ca intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi.