25 Ianuarie 2018Sursa: IPJ GORJ

RECOMANDĂRI PREVENTIVE PRIVIND CIRCULAȚIA ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

 

În această perioadă poliţiștii recomandă participanților la trafic să planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă şi să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Nu efectuaţi depăşiri riscante !

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, poliţiștii recomandă șoferilor să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă !

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului și asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a instalaţiei de climatizare !

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate și cu dispozitive antiderapante.

Drum bun !