SIGURANŢA RUTIERĂ

În contextul în care România este membru UE, un aspect foarte important îl constituie identificarea şi punerea în practică a celor mai eficiente măsuri şi metode de prevenire a victimizării populaţiei prin accidente de circulaţie, creşterea fluenţei traficului rutier pe drumurile publice din judeţul Gorj şi îndeplinirea obiectivelor stabilite privind siguranţa rutieră.

Astfel, siguranţa rutieră reprezintă o prioritate a activităţii Poliţiei Române din perspectiva necesităţii asigurării şi menţinerii unui trafic rutier bazat pe respectarea reglementărilor legale şi, implicit, a vieţii şi siguranţei participanţilor la trafic.

La nivelul judeţului Gorj, reţeaua căilor de transport totalizează 285 km cale ferată şi 1887 km drumuri, din care:

o drumuri europene    - 119 km

o drumuri naţionale    - 223 km

o drumuri judeţene     - 753 km

o drumuri comunale   - 792 km

 

În perioada sezonului estival, prin specificul activităţilor recreative, respectiv deplasarea în zone de agrement sau în mediul rural, circulaţia mai intensă pe drumurile publice, afluxul mare de persoane în zonele turistice, în special în cadrul „turismului de week-end”, restricţiile de circulaţie pe unele tronsoane de drum, datorate lucrărilor de reamenajare a carosabilului, nerespectarea regulilor de circulaţie şi neadaptarea conduitei la condiţiile de trafic de către unii conducători auto, este posibil să intervină factori de risc care pot genera o creştere a numărului de evenimente rutiere.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, poliţiştii din cadrul IPJ Gorj vă recomandă:

Recomandări pentru pietoni

- să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;
- să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
- să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde.

- Să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier.

- când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie! Aici nu aveţi prioritate;
- nu traversaţi drumul în fugă!

- fiţi mult mai atenţi la traversare noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă;  În condiţii de carosabil umed, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.

 

 Recomandări  pentru biciclişti

 • bicicleta trebuie să fie echipată cu frână, sonerie, o lumină albă în faţă şi o lumină roşie, reflectorizantă în spate.
 • înainte de a pleca la drum cu bicicleta, asiguraţi-vă că aceasta este în stare bună de funcţionare!
 • biciclistul trebuie să aibă echipament de protecţie alcătuit din cască, genunchiere, cotiere;
 • dacă circulaţi cu bicicleta noaptea, purtati o vestă cu benzi reflectorizante pentru a putea fi văzuţi mai uşor;
 • la schimbarea direcţiei de mers, întindeţi braţul stâng sau drept, corespunzător direcţiei dorite;
 • pentru a semnala oprirea, balansaţi braţul drept în plan vertical;
 • nu ascultaţi muzica în căşti şi nu vorbiţi la telefon în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
 • nu transportaţi pe bicicletă obiecte voluminoase care vă incomodează la mers sau vă pot dezechilibra
 • nu transportaţi o alta persoană pe bicicletă.

 

Recomandări pentru conducătorii auto

 • înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare !
 • nu vă urcaţi la volan dacă a-ţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit !  Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol ci şi a celorlalţi participanţi la trafic.
 • respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi conduita la condiţiile de trafic !
 • respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți centura de siguranţă şi scaunul special pt. copii).
 • Folosiţi centura de siguranţă (conducători auto şi pasageri) pentru diminuarea riscului victimal.
 • nu ascultaţi muzica şi nu vorbiţi la telefon fără handsfree în timp ce vă deplasaţi cu autovehiculul, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;

Aceste recomandări sunt importante pentru toţi participanţii la trafic (pietoni, conducători auto-moto, biciclişti) deoarece Siguranţa personală este o problemă care trebuie să preocupe pe fiecare !

Apelaţi cu încredere la Poliţie atunci când siguranţa dumneavoastră şi integritatea vă sunt puse în pericol!

Pentru urgenţe - Tel 112