Una din formele cele mai abjecte ale violentei este cea fizica si psihica asupra femeilor si copiilor. Toate infractiunile sexuale nesesizate maresc sansele infractorului de a face noi victime.
Nu acceptati aceasta situatie!
PROTEJATI-VA COPIII:
Asigurati o educatie sexuala copiilor dumneavoastra in functie de stadiul lor de dezvoltare.
Nu uitati: nu doar fetele, ci si baietii pot fi agresati sexual. Nu lasati copiii mici sa se joace in strada sau in locuri publice fara supraveghere si nu le permiteti sa mearga singuri in locuri izolate. Este de preferat ca cei mici sa invete sa se organizeze in grupuri mici atat la joaca cat si in drumul spre/dinspre scoala.
Obisnuiti-va copilul sa fie punctual.
Verificati cercul de prieteni cand acesta atinge varsta pubertatii. Interesati-va de locurile de petrecere a timpului sau liber. Este bine sa stiti unde se afla la un moment dat copilul dumneavoastra. Actionati cu discretie insa, pentru a nu lasa impresia ca le controlati activitatea la fiecare pas.
Daca, din motive inexplicabile, copilul dumneavoastra nu se intoarce acasa la ora cunoscuta, adresati-va dirigintelui sau Politiei.
Observati cercul de prieteni adulti ai copilului (chiar in cercul propriilor dumneavoastra cunostinte). Fiti prudent cu persoanele care manifesta prea mult interes fata de copil.
Atentionati-va mereu copilul sa nu urce in masina unui necunoscut, sa nu vorbeasca cu strainii, sa nu-i insoteasca pentru a cauta impreuna cu ei un „obiect pierdut” sau pentru a vedea „un lucru frumos”.
Exista, de asemenea, persoane care se comporta frumos cu copiii, apoi abuzeaza de acestia datorita increderii sau serviabilitatii pe care au obtinut-o.
Formele de abuz sexual cele mai des intalnite sunt:
- aratarea de materiale pornografice unui copil;
- telefoane obscene date unui copil;
- lasarea deliberata a unui copil sa vada sau sa auda desfasurarea unui act sexual
- mangaierile organelor sexuale;
- convingerea unui copil sa atinga organele sexuale ale unui adult;
- incercarea/realizarea unui act sexual cu un copil.
Semne comportamentale ale unui copil abuzat sexual:
- schimbari inexplicabile de comportament;
- auto-izolare;
- cosmaruri;
- comportamente antisociale;
- teama de anumite locuri, de oameni sau de diferite activitati;
- rezultate scolare slabe;
- absenteism scolar frecvent;
- rusinea de propriul corp.
Ce se poate face?
Fiti prietenul copilului dumneavoastra si nu inchizitorul sau.
Permanent actionati pastrand respectul de sine al copilului dumneavoastra.
Cunoasteti cercul de prieteni al copilului dumneavoastra.
Invatati-va copilul sa nu mearga cu persoane necunoscute si sa va spuna de indata ce un necunoscut incearca sa-l abordeze in forma prezentata mai sus.
Prezentati copilului dumneavoastra deosebirea intre dragostea aratata cuiva si formele de abuz sexual prezentate mai sus.
Ajutati-va copilul sa discute deschis despre sexualitate. Asa va va spune mai curand daca a devenit sau este pe cale sa devina victima unui abuz sexual.
O astfel de victima are nevoie de siguranta. Asculta-l, arata-i ca-l crezi, spune-i ca nu el este de vina si ca este foarte curajos.
Apelati orice sectie de Politie sau sunati la 112.
Pentru ca abuzul suferit sa nu declanseze o trauma cu efecte psihologice ireversibile, copilul victima trebuie prezentat imediat unui psiholog.
Anuntati Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului de care apartineti.
In termen de 24 de ore, prezentati-va la Serviciul medico-legal din localitatea de domiciliu, pentru a constata abuzul si a va elibera certificatul medico-legal.
Nu uitati niciodata!
Copiii nu sunt in stare sa se apere singuri deci pot deveni usor victime ale adultilor. Daca aveti cunostinta despre astfel de situatii, in care copii sunt agresati, anuntati de urgenta Politia sau alte autoritati (Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, organizatii neguvernamentale, etc.).
Va fi oricand potrivit sa le amintiti copiilor urmatoarele:
Daca un necunoscut te abordeaza, evita-l. Daca te intreaba despre un drum, indica-l, dar nu-l insoti.
Pentru a afla o adresa, adreseaza-te unui politist sau postas si nu unui strain de pe strada. Poti, de asemenea, sa te informezi intr-un magazin.
Nu te lasa niciodata invitat de un necunoscut intr-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu masina.
Refuza orice cadou care vine din partea unui necunoscut.
Nu insoti niciodata singur un strain intr-o casa pe care nu o cunosti.
Sa nu faci niciodata autostopul.
Daca un strain te obliga sa intri intr-o masina, casa etc, striga dupa ajutor cat poti de tare, apara-te cat poti de bine, incearca sa retii numarul de la masina, varsta, inaltimea, etc.
Fereste-te de cei care vor sa intre in vorba cu tine in gara, la toalete publice etc.
Daca ti se intampla ceva rau tie sau prietenilor tai, trebuie sa infomezi imediat parintii, profesorii si Politia.