Recomandări pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă

 

Tâlhăria prezintă un grad de pericol social ridicat, aducând atingere atât persoanei victimei, cât şi patrimoniului acesteia. Din practica judiciară a rezultat faptul că cele mai multe infracţiuni de acest gen sunt comise după lăsarea întunericului, în locuri publice mai puțin circulate sau în spaţiile comune ale imobilelor (la intrarea în scara blocurilor).

Pentru protecția cetățenilor în vederea prevenirii infracțiunilor de tâlhărie, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vă supun atenției câteva recomandări care ar trebui respectate pentru a nu fi victima acestui gen de infracțiuni:

 

  1. În locurile publice:

 
- Evitaţi deplasările pe trasee situate în zone mai puţin circulate (câmpuri, parcuri, şantiere, etc.).

- Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi de alimentație publică cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci), sau dacă nu aveți altă soluție este bine ca în astfel de cazuri să fiţi însoţiţi.

- Când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ (sau mai mulţi), deplasaţi-vă spre zone intens circulate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului) şi adresaţi-vă primului poliţist întâlnit.

- Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări etc.).

- Nu consumaţi alcool cu persoane necunoscute sau amici ocazionali şi nu vă lăudaţi faţă de aceştia cu valorile pe care le aveţi la dumneavoastră sau acasă, puteţi rămâne fără ele.

- Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei ieftine).

- De asemenea, atunci când vorbiţi la telefonul mobil, dacă nu sunteţi atenţi puteţi deveni foarte uşor victimele infractorilor.

- Evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!!

 

  1. În spaţiile comune ale imobilelor:

 - Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.

- Uşile de la intrarea în blocuri să fie prevăzute cu interfon și nu permiteţi persoanelor străine să intre în imobil odată cu dumneavoastră.

- La intrarea în imobil fiţi foarte atenţi pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni; nu staţi cu spatele spre aceste locuri. Nici măcar atunci când deschideţi sau încuiaţi uşa nu trebuie să pierdeţi din vedere aceste lucruri.

- Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgenţă; alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul, apelaţi la cea mai apropiată unitate de poliţie sau în caz de urgență la 112.

- Folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute sau când vi se pare ceva suspect; nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora; dacă este cazul sunaţi la uşa unui vecin; instruiţi-vă în acest sens şi copiii.

- Odată cu lăsarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse în permanenţă.

- Dacă sunteţi agresaţi, nu aveţi reţineri în a ţipa şi chiar a riposta fizic, o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.

 

ATENŢIE!!!

În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor. Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi depuneţi de urgenţă o reclamaţie la cea mai apropiată unitate de poliţie, în care să sesizaţi cele petrecute !

INSPECTORATUL DE POLITIE  JUDEȚEAN GORJ

BIROUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII

 

****************

 

Reactiile persoanelor care actioneaza prin violenta sunt imprevizibile. Sfatul nostru este sa nu va puneti in pericol integritatea corporala sau chiar viata in incercarea de a retine sau opri prin forte proprii o astfel de persoana. 
Fiti atent la derularea faptelor, ora desfasurarii, semnalmentele raufacatorului si alertati Politia cat mai repede posibil. 
Toate agresiunile au un lucru in comun: ele folosesc violenta si pun persoanele agresate in pericol. Agresorul nu face nici o distinctie intre un tanar sau un batran, intre o „prada” mare sau una nesemnificativa. 
Luati-va masuri de protectie contra persoanelor violente: 
 

http://gj.politia.ro/images/Graphicu.jpg?00669059


PE STRADA 

 - Evitati drumurile intunecate si parcurile izolate; folositi mai degraba cai si locuri iluminate, chiar daca faceti un ocol. 
 - Ţineti-va poseta sau servieta sub bratul care este opus traficului; in aceasta maniera, hotii nu vor putea actiona prin smulgere. 
 - Daca sunteti atacat, abandonati-va valorile; nu va puneti niciodata viata in pericol. 
 - Evitati (ca pieton sau/si conducator auto) situatiile violente de pe strada. 
 - Cand observati ca sunteti urmarit/urmarita de un individ (sau mai multi), deplasati-va prin zone intens circulate chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului si adresati-va primului politist intalnit. 
 - Nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lantisoare, bratari). 
 - Nu va laudati persoanelor necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile pe care le aveti la dumneavoastra. 
 - Evitati transportarea unor sume mari de bani daca nu va luati masuri de siguranta corespunzatoare. 
 - Daca anticipati o eventuala agresiune, anuntati cat mai repede Politia. 
 - Daca sunteti agresati nu aveti retineri in a tipa si chiar a riposta fizic; o astfel de reactie il poate determina pe infractor sa va lase in pace si sa paraseasca in graba locul. 

 

http://gj.politia.ro/images/Graphicu.jpg?00669059


IN SPATIILE COMUNE ALE IMOBILELOR 

 - Nu permiteti persoanelor straine sa intre in locuinta dumneavoastra, indiferent de motivele evocate. 
 - La intrarea intr-un imobil fiti foarte atenti daca in hol sau in zonele intunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni. Nu stati cu spatele spre acele locuri. 
 - Orice persoana necunoscuta care stationeaza fara motiv in spatiile comune ale blocurilor trebuie indepartate de urgenta. Alertati mai multi vecini, iar daca este cazul apelati la cea mai apropiata unitate de Politie sau la telefonul 112. 
 - Folositi orice motiv pentru a evita sa urcati in lift cu persoane necunocute. Nu va lasati pacaliti de imbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul, apelati la usa unui vecin de la parter. Instruiti-va in acest sens si copiii. 
 - Cand liftul nu functioneaza, fiti atenti la cei care urca sau coboara de la etaj, mai ales intre parter si etajul 1 sau intre etajele 1 si 2. 
 - Luminile de la intrarea in bloc si din fata liftului trebuie sa ramana aprinse odata cu lasarea intunericului. 
 - Inchideti usa imobilului dupa ora 22 sau protejati imobilul cu un interfon. 
 - Daca sunteti agresati, nu aveti retineri in a tipa si chiar a riposta fizic. O astfel de reactie il poate determina pe agresor sa va lase in pace si sa paraseasca imobilul. 
 

http://gj.politia.ro/images/Graphicu.jpg?00669059


IN LOCALURILE DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ

 - Pastrati la dumneavoastra doar sume de bani de care aveti nevoie. 
 - Nu lasati niciodata sa se vada cati bani aveti la dumneavoastra.
 - Evitati dialogul cu persoanele in stare de ebrietate si nu va lasati provocate de ele. 
 - Nu lasati nesupravegheate geanta, haina, precum si alte bunuri de valoare pe care le aveti asupra dumneavoastra. 
 - Nu fiti niciodata solidari cu grupurile care provoaca manifestari violente. 

ATENTIE!!!

In cazul in care integritatea corporala sau viata va sunt puse in pericol renuntati la bunurile pretinse de agresor. Retineti insa cat mai multe semnalmente ale acestuia: 

- inaltime 
- trasaturi ale fetei 
- semne particulare 
- vestimentatie 
- particularitati in vorbire sau comportament

Depuneti de urgenta o reclamatie la cea mai apropiata unitate de politie in care sa sesizati cele petrecute