SEDEREA IN ROMANIA PENTRU ACTIVITATI COMERCIALE

 

Sunteti cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European? Doriti sa ramaneti pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de timp si sa aveti afacerea dumneavoastra? Trebuie sa fiti actionar sau asociat cu atributii de conducere sau administrare al unei societati comerciale si sa obtineti avizul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).

O data obtinut acest aviz puteti obtine o viza de lunga sedere de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. (Consultati lista acestora).

Viza de lunga sedere

Pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru activitati comerciale trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

- avizul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (valabil 6 luni de la data emiterii);

- certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica;

- asigurare medicala valabilla pe toata perioada vizei;

- dovada asigurarii conditiilor de cazare.     

Taxa de viza este de 120 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.

Toate aceste documente se depun la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

Ca si procedura interna, viza de lunga sedere primeste aprobarea Centrului National de Vize numai dupa obtinerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrari. I.G.I. emite acest aviz in cel mult 30 de zile de la primirea solicitarii, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu 15 zile.

Viza de lunga sedere se acorda pentru o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii.

Permisul de sedere

Dupa intrarea in Romania trebuie sa obtineti un permis de sedere. Acesta atesta dreptul dumneavoastra de sedere in Romania si il puteti obtine de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti. Pentru obtinerea permisului de sedere veti depune personal o serie de documente (vi se va prelua si imaginea), cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

Pentru prima prelungire a dreptului de sedere (obtinerea primului permis de sedere) pentru activitati comerciale trebuie sa prezentati urmatoarele documente:

- cerere;

- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;

- certificat constatator;

- avizul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului şi Investitiilor Straine;

- certificat de inmatriculare al societatii comerciale (original si copie);

- actul constitutiv al societatii comerciale (original si copie);

- hotararea judecatoreasca de infiintare (original si copie);

- dovada mijloacelor de intretinere (in cuantum de 500 euro lunar pentru asociati şi 700 euro lunar   în cazul actionarilor, pe perioada valabilitătii pemisului)

- dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social (original si copie);

- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);

- dovada asigurarii sociale;

- adeverinta medicala;

- declaratie

taxe.

Permisul de sedere se reinnoieste cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celui anterior. Pentru prelungirea ulterioara a dreptului de sedere (obtinerea unui nou permis de sedere) trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

- cerere;

- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;

- certificat constatator;

- avizul Centrului Român pentru Promovarea Investiţiilor Străine din care să rezulte că activitatea societăţii comerciale s-a desfăşurat în conformitate cu planul de afaceri;

- inscrierile de mentiuni;

- certificat cuprinzand principalii indicatori economico-financiari;

- adeverinta eliberata de inspectoratul teritorial de munca competent, din care sa rezulte numarul persoanelor angajate cu norma intreaga de munca, in conditiile legii;

- dovada mijloacelor de intretinere (În cuantum de 500 euro lunar pentru asociaţi şi 700 euro lunar în cazul acţionarilor, pe perioada valabilităţii permisului de şedere)

- dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social (original si copie);

- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);

- dovada asigurarii sociale;

- adeverinta medicala;

taxe.

Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de sedere va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. In cazul in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Dreptul de sedere temporara pentru activitati comerciale se prelungeste succesiv pentru perioade de 1 an. In cazul strainilor care fac dovada ca au efectuat investitii de minimum 500.000 de euro sau ca au creat peste 50 de locuri de munca cu norma intreaga, dreptul de sedere se prelungeste pentru 3 ani.

In cazul investitiilor de cel putin 150.000 euro sau daca au fost create cel putin 25 locuri de munca, dovada mijlocaelor de intretinere se poate face si cu alte documente legale.

Pentru investitii de cel putin 200.000 euro sau daca au fost create cel putin 50 de locuri de munca nu este necesara dovada mijloacelor de intretinere.

Cuantumul investitiei si numarul locurilor de munca se calculeaza in functie de cota de participare a asociatului sau actionarului la societatea comerciala.

 

SEDEREA IN ROMANIA PENTRU MUNCA SI DETASARE

 

Doriti sa munciti in Romania si aveti cetatenia unui stat din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European? Trebuie sa gasiti un angajator si sa sustineti probele impuse de acesta. Daca se decide sa va angajeze, acesta va obtine aviz de angajare. Puteti fi angajat in Romania la un singur angajator, persoana fizica sau juridica.

Angajatorul va obtine avizul de angajare de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care are sediul social. Pentru aceasta, va depune o serie de documente.

Conditii pentru obtinerea avizului

La eliberarea avizului de angajare, angajatorul va plati astfel: 

v. pentru avizul de angajare pentru lucrator permanent, detasat, transfrontalier, stagiar,

nominal, angajatorul va achita echivalentul in lei a 200 euro;

v. pentru avizul de munca pentru lucrator sezonier, angajatorul va achita echivalentul in lei a 50 euro;

v. echivalentul in în lei a 50 euro în cazul în care angajatorul intenţionează să încadreze în muncă un străin titular al dreptului de şedere temporară pentru studii după absolvirea studiilor sau pentru titularul dreptului de şedere temporară pentru reîntregirea familiei;

v. chitanta se va prezenta in original, cu semnatura si stampila unitatii de trezorerie, platita in contul cu nr. 20360150.

 

Daca nu aveti cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European va puteti angaja in Romania, cu aviz de angajare, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

1. Locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetateni romani, ai statelor membre UE/SEE sau de rezidenti permanenti pe teritoriul Romaniei;

2. Indepliniti conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare;

3. Faceti dovada faptului ca sunteti apt din punct de vedere medical sa desfasurati activitatea respectiva;

4. Nu aveti antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasurati sau urmeaza sa o desfasurati pe teritoriul Romaniei;

5. Va incadrati in contingentul anual aprobat prin Hotarare a Guvernului;

6. Angajatorul are achitate la zi obligatiile catre bugetul de stat;

7. Angajatorul desfasoara efectiv activitatea pentru care se solicita eliberarea autorizatiei avizului de angajare;

8. Angajatorul sa nu fi fost sanctionat în ultimii 3 ani pentru munca nedeclarata sau angajare ilegala.

Nu trebuie indeplinite prevederile punctului nr.1 de mai sus daca va incadrati in urmatoarele categorii:

v. detineti functia de administrator intr-o societate comerciala cu participare straina si sunteti singura persoana numita in aceasta functie;

v. sunteti sportiv profesionist si aveti dovezi ca ati desfasurat o activitate similara in alta tara;

v. solicitati un aviz de angajare pentru lucratori transfrontalieri;

v. solicitati un aviz de angajare pentru lucratori sezonieri;

Aveti nevoie de aviz de angajare pentru a putea fi angajat pe teritoriul Romaniei

chiar daca va aflati in urmatoarele situatii:

v. proveniti dint-un stat ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a intra in Romania;

v. aveti drept de sedere pentru reintregirea familiei;

v. sunteti detasat pe teritoriul Romaniei.

Categorii de lucratori

In functie de tipul activitatii pe care doriti sa o desfasurati in Romania, va puteti angaja ca:

- lucrător permanent - străinul încadrat în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, încheiat cu un angajator în baza avizului de angajare; 

- lucrător stagiar - străinul încadrat în muncă pe teritoriul României în baza avizului de angajare, pentru efectuarea unui stagiu cu durată determinată în scopul obţinerii unei calificări profesionale sau îmbunătăţirii pregătirii profesionale, precum şi al îmbunătăţirii cunoştinţelor lingvistice şi culturale;

- lucrător sezonier - străinul încadrat în muncă pe teritoriul României într-un sector în care activitatea se desfăşoară în funcţie de succesiunea anotimpurilor, cu contract individual de muncă pe durată determinată care nu poate depăşi 6 luni într-un interval de 12 luni, încheiat cu un angajator în baza avizului de angajare;

- lucrător transfrontalier - străinul, cetăţean al unui stat ce are frontieră comună cu România şi care locuieşte în zona de frontieră a statului respectiv, încadrat în muncă într-o localitate de frontieră de pe teritoriul României cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, încheiat cu un angajator în baza avizului de angajare;

 - lucrător înalt calificat - străinul încadrat în muncă pe teritoriul României pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin un an, încheiat cu un angajator în baza avizului de angajare;

- lucrător detaşat - străinul calificat, angajat al unei persoane juridice cu sediul în străinătate, care poate să desfăşoare o activitate lucrativă pe teritoriul României în una dintre următoarele situaţii:

      (i) este detaşat pe teritoriul României, în cadrul unui contract încheiat între întreprinderea care face detaşarea şi beneficiarul prestării de servicii care îşi desfăşoară activitatea în România;

      (ii) este detaşat la o reprezentanţă, sucursală sau filială din România a unei persoane juridice străine;

Consultati conditiile si documentele necesare pentru obtinerea avizului de angajare, in functie de tipul acestuia:

1. aviz de angajare pentru lucratorii permanenti   >>   opis documente

2. aviz de angajare pentru lucratorii detasati   >>   opis documente

3. aviz de angajare  pentru lucratorii sezonieri   >>   opis documente

4. aviz de angajare pentru lucratorii stagiari   >>   opis documente

5. aviz de angajare pentru lucratorii transfrontalieri   >>   opis documente

6. aviz de angajare pentru lucratorii inalt calificati   >>   opis document

7. aviz de angajare pentru schimbare angajator >> opis documente

Modele pentru.:   Cerere motivata   Dovada imputernicirii   &   Curriculum Vitae

Termene pentru avizul de angajare

•  Inspectoratul General pentru Imigrari solutioneaza cererea pentru eliberarea avizului de angajare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Dupa obtinerea avizului de munca, angajatorul trebuie sa va trimita acest document, iar dumneavoastra veti obtine viza de lunga sedere pentru angajare de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. (Consultati lista acestora).

 

Viza de lunga sedere

Pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

- copia avizului de angajare, eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari sau, dupa caz, documente prin care sa se faca dovada ca solicitantul se incadreaza in categoriile de cetateni straini care pot fi incadrati fara aviz de angajare;

- dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului minim brut garantat in plata pentru intreaga perioada inscrisa in viza;

- certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din statul de domiciliu sau de resedinta;

- asigurarea medicala pe perioada valabilitatii vizei.

Detasare

Pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru detasare, trebuie sa depuneti urmatoarele:

- copia avizului de detasare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei;

- dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru intreaga perioada inscrisa in viza;

- certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din statul de domiciliu ori de resedinta;

- asigurarea medicala pe perioada de valabilitate a vizei.

Urmatoarelor categorii de straini pot fi incadrati in munca sau pot presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania fara autorizatie de munca: 

a) străinii al căror acces liber pe piaţa muncii din România este stabilit prin tratate încheiate de România cu alte state;

b) străinii care urmează să desfăşoare activităţi didactice, ştiinţifice sau alte categorii de activităţi specifice cu caracter temporar în instituţii de profil acreditate ori autorizate provizoriu din România, în baza unor acorduri bilaterale sau ca titulari ai unui drept de şedere temporară pentru desfăşurarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, şi personalul cu calificare specială, în baza ordinului ministrului educaţiei naţionale, precum şi străinii care desfăşoară activităţi artistice în instituţii de cultură din România, în baza ordinului ministrului culturii;

c) străinii care urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autorităţi administrative autonome;

d) străinii care sunt numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, în conformitate cu actele prevăzute de legislaţia română care fac dovada în acest sens;

e) străinii titulari ai dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României;

f) străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru reîntregirea familiei în calitate de membri de familie ai unui cetăţean român;

g) străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii;

h) străinii titulari ai dreptului de şedere temporară acordat potrivit prevederilor art. 130 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

i) străinii care au beneficiat anterior de un drept de şedere pe teritoriul României de cel puţin 3 ani, în calitate de membri de familie ai unui cetăţean român şi care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 64 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

j) străinii care au dobândit o formă de protecţie în România;

k) solicitanţii de azil de la data la care au dreptul de a primi acces la piaţa forţei de muncă potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, dacă se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie;

l) străinii toleraţi, pe perioada cât li s-a acordat tolerarea rămânerii pe teritoriul României.

 
Pot fi detaşaţi în România, fără obţinerea în prealabil de către beneficiarul prestării de servicii a avizului de detaşare, străinii din următoarele categorii:

a) străinii angajaţi ai persoanelor juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, detaşaţi în România, cu condiţia prezentării permisului de şedere din acel stat;
                    b) străinii care desfăşoară activităţi didactice, ştiinţifice sau alte categorii de activităţi specifice cu caracter temporar în instituţii de profil acreditate ori autorizate provizoriu din România, în baza unor acorduri bilaterale ori ca titulari ai unui drept de şedere pentru desfăşurarea de activităţi de cercetare ştiinţifică şi personalul cu calificare specială, în baza ordinului ministrului educaţiei naţionale, precum şi străinii care desfăşoară activităţi artistice în instituţii de cultură din România, în baza ordinului ministrului culturii;
                  c) străinii care urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autorităţi administrative autonome;
                  d) străinii care urmează să desfăşoare activităţi lucrative în baza acordurilor, convenţiilor sau înţelegerilor internaţionale la care România este parte.

Taxa de viza este de 120 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.

 

Avizul de angajare/detaşare se anulează de Inspectoratul General pentru Imigrări în următoarele cazuri:

a) se constată ulterior că la data eliberării avizului de angajare/detaşare nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă în acest sens;
                  b) se constată ulterior că avizul de angajare/detaşare a fost obţinut pe baza unor documente false sau falsificate;
                  c) angajatorul/beneficiarul prestării de servicii nu se prezintă la Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea ridicării avizului de angajare/detaşare, în termen de 30 de zile de la data programată pentru soluţionarea cererii;

d) se constată că până la obţinerea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă sau detaşare nu mai sunt îndeplinite condiţiile de eliberare a avizului de angajare/detaşare.

La cererea titularului, Inspectoratul General pentru Imigrări eliberează un duplicat al avizului de angajare/detaşare pierdut, deteriorat sau distrus.

(1)  Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.
                    (2) Angajatorul/Beneficiarul prestării de servicii trebuie să păstreze, cel puţin pe durata perioadei de angajare/detaşare, o copie a permisului de şedere sau a documentului de călătorie din care să rezulte legalitatea şederii străinului pe teritoriul României. 

Ca si procedura interna, viza de lunga sedere pentru angajare primeste aprobarea Centrului National de Vize, fara a mai fi necesar si avizul Inspectoratului general pentru Imigrari. Pentru categoriile care desfasoara activitati lucrative fara aviz de angajare, viza se acorda cu avizul Inspectoratului General pentru Imigrari.

Viza de lunga sedere se acorda pentru o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii.

 Permis unic

Dupa intrarea in Romania trebuie sa obtineti un permis unic. Veti depune documentele personal (vi se va prelua si imaginea) la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

Pentru prima prelungire a dreptului de sedere (obtinerea primului permis unic) pentru angajare trebuie sa prezentati urmatoarele documente:

cerere

- documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) in original si copie;

dovada detinerii legale a spatiului de locuit in original si copie; 

contractual individual de munca

- salariul inscris
- adeverinta medicala

- taxe

Permisul unic se reinnoieste cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celui anterior.  Pentru prelungirea ulterioara a dreptului de sedere (obtinerea unui nou permis unic) trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

cerere

- documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) in original si copie;

dovada detinerii legale a spatiului de locuit in original si copie; 

contractual individual de munca; 

- salariul inscris

adeverinta medicala

- taxe

 

Alte categorii de cetateni straini, carora li se prelungeste dreptul de sedere:

 

1. STRAINI DETASATI

a) cerere

b) documentul de trecere a frontierei (original si copie);

c) decizia de detasare tradusa si legalizata;

d) dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);

e) dovada mijloacelor de intretinere cel putin la nivelul salariului mediu brut pe economie;

f) dovada asigurarii sociale de sanatate;

g) adeverinta medicala din care sa reiasa ca nu sufera de boli care sa puna in pericol sanatatea publica;

h) taxe (taxa consulara in valoare de 120 euro, 260 lei – contravaloarea permisului de sedere, 4 lei - taxa extrajudiciara de timbru).

 

2. STRAINII ANGAJATI AI UNEI PERSOANE JURIDICE CU SEDIUL INTR-UN STAT MEMBRU U.E. SAU S.E.E., DETASATI IN ROMANIA:

a) cerere

b) documentul de trecere a frontierei (original si copie);

c)  decizie de detasare tradusa si legalizata;

d) copia contractului individual de muncă, înregistrat la autorităţile competente din statul membru respectiv, tradus şi legalizat;

e) copie permis de sedere din statul membru UE sau SEE;

f) dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);

g) dovada mijloacelor de intretinere cel putin la nivelul salariului mediu brut pe economie;

h) dovada asigurarii sociale de sanatate;

i) adeverinta medicala din care sa reiasa ca nu sufera de boli care sa puna in pericol sanatatea publica;

j) taxe (taxa consulara in valoare de 120 euro, 260 lei – contravaloarea permisului de sedere, 4 lei - taxa extrajudiciara de timbru).

 

3. SEFII DE REPREZENTANTA

a) cerere;

b) autorizatia de functionare;

c) dovada existentei raporturilor juridice intre solicitant si reprezentanta; 

d) dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social;

e) dovada mijloacelor de intretinere;

f) adeverinta medicala din care sa reiasa ca nu sufera de boli care sa puna in pericol sanatatea publica;

g) dovada detinerii legale a spatiului de locuit;    

h) dovada asigurarii sociale de sanatate;

i) taxe (taxa consulara in valoare de 120 euro, 260 lei – contravaloarea permisului de sedere, 4 lei - taxa extrajudiciara de timbru).

4. SEFII DE SUCURSALA/FILIALA

a) cerere;

b) certificatul constatator eliberat de O.N.R.C.;

c) dovada existentei raporturilor juridice intre solicitant si reprezentanta;

d) dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social;

e) adeverinta medicala din care sa reiasa ca nu sufera de boli care sa puna in pericol sanatatea publica;

f) dovada mijloacelor de intretinere;

g) dovada detinerii legale a spatiului de locuit;

h) dovada asigurarii sociale de sanatate;

i) taxe (taxa consulara in valoare de 120 euro, 260 lei – contravaloarea permisului de sedere, 4 lei - taxa extrajudiciara de timbru).

 

Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de sedere pentru angajare va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. In cazul in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

 În cazul în care informaţiile sau documentele furnizate, pe care se întemeiază cererea de prelungire a dreptului de şedere temporară în scop de muncă sunt necorespunzătoare, Inspectoratul General pentru Imigrări îi comunică solicitantului informaţiile suplimentare cerute şi stabileşte un termen rezonabil pentru trimiterea acestora, dar nu mai mult de 30 de zile. Termenul menţionat mai sus, se suspendă până la primirea de către Inspectoratul General pentru Imigrări a informaţiilor sau a documentelor suplimentare până la termenul prevăzut, solicitarea poate fi respinsă. 

Dreptul de şedere temporară în scop de muncă se prelungeşte pentru o perioadă egală cu perioada de valabilitate a contractului de muncă, dar nu mai mult de un an.

Străinilor, lucrători înalt calificaţi, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă pentru o perioadă egală cu perioada de valabilitate a contractului de muncă plus 3 luni, dar nu mai mult de 2 ani.

Prelungirea ulterioară a dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă şi pentru perioada în care străinul beneficiază de indemnizaţie de şomaj. 

Dacă raportul de muncă al străinului încetează înainte de expirarea perioadei pentru care a fost eliberat permisul unic sau Cartea albastră a UE, acestea rămân valabile până la expirarea perioadei pentru care au fost eliberate, dau nu mai mult decât perioada în care străinul beneficiază de indemnizaţie de şomaj potrivit prevederilor Legii nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu mai mult de 60 de zile de la data înregistrării încetării raportului de muncă dacă străinul nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj. 

Străinii titulari ai unui drept de şedere temporară pentru studii pot solicita prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă, după finalizarea studiilor,  cu prezentarea copiei avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, fără obligativitatea obţinerii unei vize de lungă şedere pentru angajare în muncă.

Străinii care au beneficiat anterior de un drept de şedere pe teritoriul României de cel puţin 3 ani, în calitate de membri de familie ai unui cetăţean român şi care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art.64 alin.(2) din O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot solicita prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă, fără obligativitatea obţinerii unei vize de lungă şedere pentru angajarea în muncă.

 

SEDEREA IN ROMANIA PENTRU STUDII

 

Doriti sa studiati in Romania si aveti cetatenia unui stat din afara Uniunii Europene si a Spatiului Economic European? Pentru inceput, trebuie sa va inscrieti la institutia de invatamant la care doriti sa studiati si sa fiti acceptat de aceasta.

Urmatorul pas este obtinerea vizei de lunga sedere pentru studii, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. (Consultati lista acestora).

Viza de lunga sedere

Puteti obtine viza de lunga sedere pentru studii in calitate de elev, student, masterand, doctorand sau in cadrul unui program de schimb de elevi. Institutia la care veti studia poate fi de stat sau particulara, cu conditia de a fi acreditata potrivit legii.  Viza se acorda si strainilor acceptati la studii in baza documentelor internationale la care Romania este parte.

Pentru obtinerea vizei de lunga sedere trebuie sa depuneti urmatoarele documente:        

I. In calitate de elev, student, masterand sau doctorand:

  • dovada de acceptare la studii eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului, din care sa rezulte ca veti urma o forma de invatamant de zi;
  • dovada achitarii taxei de studii pentru cel putin un an de studiu;
  • dovada mijloacelor de intretinere, in cuantum de cel putin salariul minim net pe tara lunar, pentru intreaga perioada inscrisa in viza;
  • certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica;
  • asigurarea medicala pe perioada valabilitatii vizei;
  • incuviintarea parintilor sau a tutorelui cu privire la sederea in scop de studii pe teritoriul Romaniei, daca strainul este minor.

II.  in cazul in care participati la un program de schimb de elevi:

  • dovada de acceptare la studii eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului, din care sa rezulte ca veti urma o forma de invatamant de zi;
  • dovada de participare intr-un program de schimb de elevi, realizat de o organizatie constituita in conditiile legii si recunoscuta pentru acest scop;
  • dovada din partea organizatiei care realizeaza schimbul de elevi, din care sa rezulte ca aceasta va asigura mijloacele de intretinere si eventualele costuri privind indepartarea;
  • asigurarea medicala pe perioada valabilitatii vizei;
  • dovada privind asigurarea cazarii la o familie selectata de catre organizatia care realizeaza schimbul de elevi si care detine un spatiu de locuit considerat normal pentru o familie din Romania;
  • incuviintarea parintilor sau a tutorelui cu privire la sederea in scop de studii pe teritoriul Romaniei, daca strainul este minor.

Taxa de viza este de 120 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.

Ca si procedura interna, viza de lunga sedere primeste aprobarea Centrului National de Vize, numai dupa obtinerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrari. IGI emite acest aviz in cel mult 30 de zile de la primirea solicitarii, cu posibilitatea de prelungire cu 15 zile.

 Viza de lunga sedere se acorda pentru o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii.

Particularitati ale vizei pentru studii

Strainii care participa la un program de schimb de elevi trebuie sa aiba varsta cuprinsa, de regula, intre 7 si 19 ani. Strainii bursieri ai statului roman, nu sunt obligate sa faca dovada achitarii taxei de studii si dovada mijloacelor de intretinere pentru obtinerea vizei, iar cei de origine romana nu sunt obligati sa faca dovada mijloacelor de intretinere.

Permisul de sedere

Dupa intrarea in Romania trebuie sa obtineti un permis de sedere. Acesta atesta dreptul dumneavoastra de sedere  in Romania si il puteti obtine de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti. Pentru obtinerea permisului de sedere veti depune personal o serie de documente (vi se va prelua si imaginea), cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

 

Pentru prelungirea dreptului de sedere (obtinerea permisului de sedere) pentru studii trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

 I. daca sunteti elev, student, masterand sau doctorand:

- cerere

- documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si copie;

- scrisoare de acceptare la studii – se solicita doar la prima prelungire a dreptului de sedere;

- adeverinta eliberata de institutia de invatamant prin care fac dovada ca sunt inscrisi la studii la o institutie de invatamant de stat ori particulara, acreditata sau autorizata provizoriu potrivit legii, forma invatamant de zi, inclusiv participarea la cursuri de doctorat, in baza aprobarii ministerului de resort;

- dovada mijloacelor de intretinere, in cuantum de cel putin salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru o perioada de cel putin 6 luni;

- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);

- adeverinta medicala

taxe.

Permisele de şedere pentru bursierii statului român se acordă cu scutire de la plata taxelor.

Dreptul de şedere temporară pentru studii se poate prelungi cu cel mult 6 luni după absolvirea studiilor, în vederea definitivării situaţiei şcolare sau universitare, a avizării documentelor de studii, precum şi pentru căutarea unui loc de muncă şi efectuarea formalităţilor de angajare în muncă. 

   II. daca participati la un program de schimb de elevi:

- cerere

- documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si copie;

- adeverinta eliberata de institutia de invatamant;

- documente din care sa rezulte ca strainul participa la un program de schimb de elevi, realizat de o institutie constituita in conditiile legii si recunoscuta pentru acest scop;

- documente din care sa rezulte ca organizatia este constituita si recunoscuta, in conditiile legii;

- adeverinta din partea organizatiei care realizeaza schimbul de elevi;

- adeverinta medicala;

- taxe.

 

Situatii de exceptare pentru cetatenii straini care studiaza in Romania

v       Bursierii statului roman sunt scutiti de plata taxelor consulare, a permisului de sedere si nu trebuie sa faca dovada mijloacelor de intretinere.

v       Nu trebuie sa faca dovada mijloacelor de intretinere nici strainii de etnie romana (au un ascendent care a avut sau are cetatenia romana).

v       Studentii straini care au implinit varsta de 26 de ani au nevoie de asigurare sociala de sanatate  pentru prelungirea dreptului de sedere temporara, in conformitate cu Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

v       Strainilor care nu au absolvit studiile in perioada acordata initial li se poate aproba prelungirea ulterioara a dreptului de sedere, in scopul finalizarii studiilor, pentru o perioada de maximum un an.

Termene pentru permisul de sedere

Permisul de sedere se reinnoieste cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celui anterior.

Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de sedere va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Dreptul de sedere temporara pentru studii se prelungeste succesiv pentru perioade de 1 an. Permisele de sedere pentru bursierii statului roman se acorda pe o perioadã egala cu durata totala a studiilor.

Dreptul de sedere se poate prelungi cu cel mult 90 de zile dupa absolvirea studiilor, in vederea definitivarii situatiei scolare sau universitare si a avizarii documentelor de studii.

Schimbarea profilului de studiu

Va puteti schimba profilul de studiu sau specializarea profesionala daca durata totala pentru studiile initiale nu este depasita. In cazul in care noua optiune necesita o perioada mai mare de timp este necesara obtinerea unei noi vize de lunga sedere in scop de studii.

Angajarea in timpul studiilor

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

REINTREGIREA FAMILIEI

 

Puteti obtine reintregirea familiei ca cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene si a Spatiului Economic European doar daca sunteti posesorul unui permis de sedere temporara valabil un an, al  unei cărţi albastre a UE, al unui permis de sedere pe termen lung sau sunteti beneficiar al statutului de refugiat ori al protectiei subsidiare. Pot obtine reintregirea familiei si cetatenii romani, dar procedura este mult simplificata, in sensul ca membrii de familie pot solicita direct obtinerea vizei de lunga sedere, nemaiavand nevoie de avizul prealabil al Oficiului Roman pentru Imigrari.

Pentru cine puteti solicita reintregirea familiei

Ca sponsor, puteti solicita reintregirea familiei pentru sot/sotie, pentru copiii dumneavoastra minori necasatoriti sau ai sotului/ sotiei, inclusiv cei adoptati si care se afla in intretinerea dumneavoastra sau a sotului/sotiei si asupra carora exercitati drepturile parintesti. Pot veni pe reintregirea familiei si rudele dumneavoastra de gradul I in linie ascendenta sau ale sotului/sotiei, in cazul in care nu se pot intretine singure si nu se bucura de un sprijin familial adecvat in tara de origine. De asemeanea, reintregirea familiei se poate face si pentru copiii dumneavoastra adulti necasatoriti sau ai sotului/sotiei, in cazul in care acestia nu se pot intretine singuri din motive medicale.

Pot solicita reintregirea familiei si minorii neinsotiti, beneficiari ai statutului de refugiat sau ai protectiei subsidiare, pentru rudele de gradul I in linie ascendenta sau tutorele legal, sau atunci cand acestia nu exista sau nu pot fi identificati, orice alta ruda a acestuia.

Situatii speciale

Daca detineti un permis de sedere pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica, sau sunteti posesori ai cărţii albastre a UE, puteti solicita reintregirea familiei, chiar daca valabilitatea permisului de sedere este mai mica de un an.

Posesorii de Carte albastra a UE , care dupa 18 luni de sedere legala in primul stat membru, se muta in Romania in vederea ocuparii unui loc de munca inalt calificat, pot solicita reintregirea familiei, pentru membrii de familie, cu obligatia de a prezenta si permisul de sedere eliberat de primul stat membru.

Avizarea cererii de reintregirea familiei

Primul pas pentru a va aduce familia in Romania consta in obtinerea avizului ORI. Pentru aceasta trebuie sa depuneti o serie de documente la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care locuiti. Iata lista cestor documente:

      a.    cerere

      b.   certificatul de casatorie sau, dupa caz, dovada legaturii de rudenie; (apostilat sau, dupa caz, supralegalizat)

      c.   declaratia in forma autentica, din care sa reiasa ca membrii de familie vor locui impreuna cu dumneavoastra;

      d.   copia documentului care atesta dreptul dvs. de sedere pe teritoriul Romaniei;

      e.   dovada detinerii legale a spatiului de locuit pentru o locuinţă declarată normală pentru o familie similară în România; 

      f.    dovada mijloacelor de intretinere; 

     g.   dovada asigurarii în sistemul de asigurări sociale de sanatate a dumneavoastră;

     h.  declaratia scrisa a persoanei care detine impreuna cu sponsorul custodia comuna a copilului minor pentru care se solicită reintregirea familiei, din care sa rezulte consimtamantul  ca acesta sa locuiasca impreuna cu sponsorul pe teritoriul Romaniei;

     i.   copia documentului de calatorie al membrului de familie pentru care se solicita reintregirea familiei;

     h.    taxe

Cererea de reintregire a familiei se aproba daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

     a.  nu existe o stare de bigamie sau de poligamie;

    b.  solicitantul detine un spatiu de locuit considerat normal pentru o familie similara din Romania;

     c.  solicitantul poseda mijloace de intretinere, pe langa cele necesare pentru propria intretinere potrivit legii, in cuantum corespunzator salariului minim net pe economie pentru fiecare membru de familie.

    d. persoana pentru care se solicită reintregirea familiei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

      - sa posede un document valabil de trecere a frontierei de stat, care este acceptat de statul român;

      - pe numele lor nu sunt introduse semnalari in Sistemul informatic national de semnalari in scopul refuzului intrarii pe teritoriul statului roman;

      - nu prezinta un pericol pentru apararea si siguranta nationala, ordinea, sanatatea ori morala publica.

Solutionarea cererii se face in termen de maximum 3 luni de la data depunerii. Raspunsul il veti primi in scris, iar daca cererea a fost aprobata veti transmite comunicarea membrilor de familie care o vor prezenta la misiunea diplomatica sau la oficiul consular,in termen de 60 de zile de la data emiterii impreuna cu cererea de acordare a vizei de lunga sedere pentru reintregirea familiei.

Urmatorul pas este obtinerea vizei de lunga sedere pentru reintregirea familiei, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din statul in care membrii dumneavoastra de familie au resedinta.

Consultati lista misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare.

Reintregirea familiei pentru cetatenii romani

Cetatenii romani pot solicita si ei reintregirea familiei, dar nu mai este necesar primul pas, adica avizarea cererii de catre IGI. Astfel, membrii de familie ai cetatenilor romani vor solicita direct misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei din statul in care au resedinta, viza de lunga sedere pentru reintregirea familiei.

Cine poate solicita viza de lunga sedere ca membru de familie al unui cetatean roman

Pot solicita viza pentru reintregirea familiei urmatoarele categorii de persoane:

-          strainii casatoriti cu cetateni romani;

-          strainii necasatoriti care convietuiesc cu cetateni romani necasatoriti, daca au cel putin un copil impreuna, denumiti in continuare parteneri;

-          copiii cetateanului roman, ai sotului/sotiei sau ai partenerului, inclusiv cei adoptati, care:

(i)                  nu au implinit varsta de 21 de ani:

(ii)                 se afla in continuarea studiilor si nu au depasit varsta de 26 de an;

(iii)                desi sunt adulti, acestia nu se pot intretine singuri din motive medicale;

-          rudele de gradul I in linie ascendenta ale cetateanului roman sau ale sotului/sotiei acestuia;

-          strainul parinte al cetateanului roman minor, daca face dovada faptului ca minorul se afla in intretinerea sa sau ca exista obligatia platii pensiei de intretinere, obligatie pe care strainul si-o indeplineste cu regularitate;

-          strainii, membrii de familie ai cetatenilor romani, care fac dovada ca sunt inregistrati cu drept de rezidenta in alt stat membru in aceasta calitate.

Solicitarea de viza pentru membrii de familie ai ctatenilor români, va fi insotita de certificatul de casatorie eliberat de autoritatile romane sau transcris in conditiile legii, ori dupa caz, de dovada exiatentei legaturii de rudenie sau a calitatii de partener.

Solicitanti de viza pentru strainii membrii de familie ai cetatenilor romani, care fac dovada ca sunt inregistrati cu drept de rezidenta in alt stat membru in aceasta calitate, va fi insotita de documente care sa ateste ca sunt inregistrati cu drept de rezidenta in alt stat membru, in calitate de membru de familie al cetateanului roman.

Acordarea vizei de lunga sedere pentru reintregirea familiei poate fi refuzata atunci cand solicitarea se intemeiaza pe o casatorie de convenienta constatata anterior, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sau cand se constata existenta unei stari de bigamie sau poligamie.

Viza de lunga sedere

Pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru reintregirea familiei, membrii de familie ai cetateanului non UE/SEE trebuie sa depuna urmatoarele documente:

     a.  comunicarea Oficiului Roman pentru Imigrari;

     b.  dovada asigurarii medicale pe perioada valabilitatii vizei;

     c.  certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de domiciliu sau de resedinta a strainului.

Membrii de familie ai cetateanului roman vor depune urmatoarele documente pentru obtinerea vizei:

     a.  certificatul de casatorieeliberat de autoritatile romane sau transcris in conditiile legii, ori, dupa caz, dovada existentei legaturii de rudenie sau a calitatii de partener;

     b.  dovada asigurarii medicale pe perioada valabilitatii vizei;

     c.  certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de domiciliu sau de resedinta a strainului. 

Taxa de viza este de 120 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.

Ca si procedura interna, viza de lunga sedere primeste aprobarea Centrului National de Vize, numai dupa obtinerea avizului Oficiului Roman pentru Imigrari. ORI emite acest aviz in cel mult 30 de zile de la primirea solicitarii.

Viza de lunga sedere se acorda pentru o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii.

Permisul de sedere

Dupa intrarea in Romania, membrii de familie trebuie sa obtina un permis de sedere temporarade la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care locuiesc. Pentru obtinerea permisului de sedere temporara vor depune personal o serie de documente (li se va prelua si imaginea), cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

Consultati lista documentelor necesare pentru obtinerea permisului de sedere in scopul reintregirii familiei (pentru membrii de familie ai cetatenior non UE/SEE).

Consultati lista documentelor necesare pentru obtinerea permisului de sedere temporara ca membru de familie al unui cetatean roman. 

 Termene pentru permisul de sedere

Permisul de sedere ca membru de familie al unui cetatean roman se reinnoiesc cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celor anterioare.

Cererea de acordare sau prelungire a permisului de sedere pentru membrii de familie ai cetatenilor non UE/SEE va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. Pentru obtinerea permisului de şedere temporara ca membru de familie al unui cetatean roman termenul de solutionare este de 90 de zile, iar pentru cele ulterioare este de 30 de zile. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile. 

 

Dreptul de sedere temporara se prelungeste individual, pentru fiecare membru de familie, pe aceeasi perioada pentru care i s-a acordat dreptul de sedere sponsorului. Sotului/sotiei si membrilor de familie ai unui cetatean roman sau ai sponsorului titular al unui drept de sedere pe termen lung li se poate prelungi dreptul de sedere temporara pentru perioade de pana la 5 ani.

Membrului de familie al cetateanului roman cu domiciliul in strainatate i se prelungeste dreptul de sedere temporara pe o perioada care nu depaseste perioada de valabilitate a cartii provizorii de identitate a cetateanului roman.

Permisul de sedere in mod independent va avea o valabilitate de 6 luni, timp in care solicitantul va putea sa se orienteze catre un alt scop al sederii in Romania.

1. Cetatenii din statele UE/SEE – pentru obtinerea certificatului de inregistrare depuneti urmatoarele documente, in functie de scop:

 

1.1. Lucratori

Enumerarea acestor activitati nu are caracter limitativ.

Pot fi inregistrati si cetatenii UE/SEE care desfasoara alte activitati pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii.

 

Angajare in munca

a) cerere tip;

b) carte de identitate /paşaport (original şi copie),

c) contract de munca (original şi copie) sau adeverinta eliberata de angajator (original),

d)„ print screen” din registrul general de evidenta a salariatilor, la secţiunea unde se regasesc datele referitoare la contractul de munca, stampilat şi semnat de catre angajator  pentru confirmarea veridicitatii documentului prezentat;

e) taxe.

Detasati

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) contractul de detasare, adresa de detasare traduse şi legalizate în conditiile legii si adresa din partea filialei / societatii din Romania prin care sa confirme faptul că este detasat pe perioada stipulata in contractul de detasare;

e) taxe.

 

Activitati Comerciale

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie),

c) certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului, denumit in continuare ONRC prin care se poate face dovada ca desfasoara activitati comerciale in conditiile legii – are calitatea de administrator;

d) taxe.

Activitati economice

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) dovada faptului ca solicitantul poate exercita activitatea economica în conditiile stabilite de  OUG nr.44/2008 cu modificarile şi completarile ulterioare - Certificat constatator eliberat de O.N.R.C. (original şi copie);

d) taxe.

Activitati profesionale

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) dovada faptului ca solicitantul poate exercita activitatea profesionala – autorizatie sau aviz (original si copie) eliberat conform legii speciale;

d) taxe.

Voluntariat

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) contract de voluntariat(original si copie) încheiat cu organizatia gazda, în conformitate cu dispoziţiile legii speciale;

d) taxe.

Activitati umanitare

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) avizul Comisiei interdepartamentale pentru coordonarea si sprijinirea activitatilor umanitare din cadrul Ministerului Sanatatii Publice (original si copie);

d) adresa din partea organizatiei gazda prin care se confirma ca persoana în cauza desfăşoara activitati religioase în cadrul acesteia, daca avizul nu cuprinde aceasta precizare;

e) taxe.

Activitati religioase

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) avizul avizul Secretariatului de Stat  pentru Culte (original si copie);

d) adresa din partea organizatiei gazda prin care se confirma ca persoana in cauza desfasoara activitati religioase in cadrul acesteia, daca avizul nu cuprinde aceasta precizare;

e) taxe.

1.2. Rezidenta in baza mijloacelor de intretinere

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) dovada mijloacelor de intretinere;

d) dovada asigurarii de sanatate - cu exceptia persoanelor care au calitatea de asigurat fara plata contributiei potrivit art.213 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) taxe.

1.3. Studii

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) documente care atesta faptul ca este inscris la o institutie de invatamant acreditata;

d) dovada mijloacelor de intretinere;

e) dovada asigurarii de sanatate cu exceptia persoanelor care se incadreaza la art.213 alin.(1) lit. a) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

f)  taxe

1.4.A. Membrii de familie (cetateni UE/SEE/Confederatia Elvetiana)

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) copia cartii de identitate/documentului de calatorie si copia documentului care atesta rezidenta pe teritoriul national a cetateanului Uniunii Europene;

d) act de stare civila care atesta casatoria sau, dupa caz, documentele care atesta legatura de rudenie cu rezidentul;

e) dovada mijloacelor de intretinere;

f) dovada asigurarii de sanatate;

g) taxe.

           1.4.B Membrii de familie ai cetateanului roman

 a) cerere tip;

 b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

 c) act de stare civila care atesta casatoria sau, dupa caz, documentele care atesta legatura de    rudenie cu cetateanul roman;

 d) cartea de identitate valabila a cetateanului roman in original si copie;

 e) dovada asigurarii de sanatate;

 f) taxe.

1.4.C. Parteneri si persoane aflate in intretinere (cetateni UE/SEE/Confederatia Elvetiana)

a) cerere tip;

b) carte de identitate sau pasaport (original si copie);

c) copia cartii de identitate/documentului de calatorie si copia documentului care atesta rezidenta pe teritoriul national a cetateanului Uniunii Europene;

d) documente care atesta aceste calitati;

e) dovada mijloacelor de intretinere;

f)  dovada asigurarii de sanatate;

g) taxe.

2. Membrii de familie ai cetatenilor UE/SEE/Confederatia Elvetiana (din state nonUE/SEE/Confederatia Elvetiana) – pentru obtinerea cartii de rezidenta depuneti urmatoarele documente:

2.A. Membrii de familie

a) cerere tip;

b) pasaportul (valabil) in original si copie;

c) copia cartii de identitate/documentului de calatorie si copia documentului care atesta rezidenta pe teritoriul national a cetateanului Uniunii Europene;

d) act de stare civila care atesta casatoria sau, dupa caz, documentele care atesta legatura de rudenie cu rezidentul;

e) dovada mijloacelor de intretinere;

f) dovada asigurarii de sanatate;

g) taxe.

 

2.B. Parteneri si persoane aflate in intretinere

a) cerere tip;

b) pasaportul (valabil) in original si copie;

c) copia cartii de identitate/documentului de calatorie si copia documentului care atesta rezidenta pe teritoriul national a cetateanului Uniunii Europene;

d) documente care atesta aceste calitati;

e) dovada mijloacelor de intretinere;

f) dovada asigurarii de sanatate;

g) taxe.

 

3. Alte situatii

In cazul in care intervin modificari cu privire la nume, prenume, cetatenie, adresa de resedinta, precum si in cazul distrugerii sau deteriorarii documentului care atesta rezidenta, trebuie sa obtineti un alt certificat de inregistrare, respectiv carte de rezidenta. Pentru aceasta, depuneti urmatoarele documente la fomatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti:

a) cerere tip;

b) documntul de identitate/pasaportul (valabil) in original si copie;

c) certificatul de inregistrare/cartea de rezidenta;

d) dovada modificarii survenite (cu excepţia adresei de rezidenta care se declara);

e) taxe.

 

               Alte documente corespunzatoare scopului declarat se vor prezenta numai în cazul în care exista schimbari fata de cererea anterioara (declara alt scop, declara alt loc de munca, inscrierea la altă institutie de invatamant etc.).

Prin exceptie, cetatenii UE/SEE/Confederatiei Elvetiene inregistrati in baza mijloacelor de întretinere trebuie sa faca dovada detinerii acestor mijloace si a asigurarii de sanatate la momentul depunerii noii cereri.  

                  In cazul pierderii sau furtului documentului trebuie sa prezentati aceleasi documente de mai sus (fara documentul emis de IGI, bineinteles), in plus dovada pierderii sau furtului de la sectia de politie.

Documente necesare in vederea acordarii rezidentei permanente

 

REZIDENTA PERMANENTA

 

 

Daca sunteti cetatean UE/SEE/ sau membru de familie al acestuia si aveti o sedere continua si legala pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de 5 ani puteti solicita acordarea rezidentei permanente.

Valabilitatea cartii de rezidenta permanenta  este de 10 ani de la data emiterii, cu exceptia celor care se elibereaza persoanelor cu varsta de pană la 14 ani, a caror valabilitate este de 5 ani de la data emiterii.

Pentru obtinerea cartii de rezidenta permanenta (documentul care atesta rezidenta permanenta pe teritoriul Romaniei) trebuie sa depuneti la serviciile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti urmatoarele documente:

1. Pentru cetatenii UE/SEE/Confederatia Elvetiana

a. cerere tip;

b. cartea de identitate sau pasaportul (valabile) in original si copie;

c. certificatul de inregistrare in original si copie;

d. acte si documente care sa faca dovada indeplinirii conditiilor prevazute de lege cu privire la legalitatea si continuitatea rezidentei*, in vederea obtinerii dreptului de rezidenta permanenta;

e.  taxe.

2. Pentru membrii de familie (din state nonUE/SEE/Confederatia Elvetiana)

a. cerere tip;

b. pasaportul (valabil) in original si copie;

c.  cartea de rezidenta in original si copie;

d. acte si documente care sa faca dovada indeplinirii conditiilor prevazute de lege cu privire la legalitatea si continuitatea rezidentei*, in vederea obtinerii dreptului de rezidenta permanenta;

e. taxe.

*Conditia legalitatii si continuitatii rezidentei

Conditia referitoare la legalitate este considerata indeplinita atunci cand:

a.     ati avut, pana la 31.12.2006, un drept de sedere pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile OUG 194/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, iar dupa data de 01.01.2007 v-ati exercitat dreptul de libera circulatie si rezidenta potrivit prevederilor OUG 102/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

 

b.    impotriva dumneavoastra nu a fost dispusa nici o masura de indepartare de pe teritoriul Romaniei potrivit OUG 194/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sau o masura de limitare sau restrangere a dreptului la libera circulatie si rezidenta potrivit OUG 102/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

La stabilirea continuitatii sederii in Romania nu sunt considerate intreruperi urmatoarele situatii: absentele temporare de pe teritoriul Romaniei care nu depasesc 6 luni, absenta pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, absenta motivata de starea de graviditate si de nastere, datorata unei boli grave. Nu sunt considerate inreruperi nici absentele pentru participarea la programe de invatamant sau pregatire profesionala ori mutarea in interes de serviciu intr-un alt stat membru sau tara terta, pentru o perioada de maximum 12 luni consecutive.

Dovada continuitatii rezidentei cade in sarcina solicitantului si poate fi facuta prin orice mijloc de proba.

Dreptul de rezidenta permanenta se pierde in cazul unei absente de pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de 2 ani consecutivi.

La preschimbarea cartii de rezidenta permanenta ca urmare a expirarii, solicitantul trebuie sa depuna cu 30 de zile inainte de expirarea documentului urmatoarele:

a) cerere tip (dupa caz);

b) pasaportul valabil sau cartea de identitate valabila, in cazul cetateanului Uniunii Europene;

c) cartea de rezidenta permanenta;

d) taxe.

În situatia preschimbarii cartii de rezidenta permanenta ca urmare a modificarilor intervenite cu privire la nume, prenume, cetatenie si adresa de rezidenta, solicitantul va depune:

a.      cerere tip (dupa caz);

b.      pasaportul sau carte de identitate (valabile) in original si copie;

c.       cartea de rezidenta permanenta;

d.      dovada modificarii survenite (cu exceptia adresei de rezidentă care se declara);

e.     taxe.