04 Mai 2015Sursa: I.G.P.R.

CAMPANII POLIŢIA ROMÂNĂ

CAMPANIA ,,NU TRECE DINCOLO! – ALEGE VIAȚA!”

,,NU TRECE DINCOLO!” este campania Poliției Române pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, care se va derula în perioada aprilie – noiembrie a.c..

Scopul campaniei este prevenirea victimizării pietonilor prin accidente de circulaţie.

La data de 1 mai a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut loc conferința de lansare a campaniei pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii - ,,NU TRECE DINCOLO!”.

Inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, campania se derulează, la nivel național, în perioada 1 mai – 30 noiembrie a.c..

Pe parcursul campaniei, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor  asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor  neacordării  priorităţii de trecere  pietonilor.

Pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video (poate fi găsit pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române: Facebook.com/Politia Romana - www.politiaromana.ro), un spot radio, precum și pliante ce vor fi distribuite pietonilor și celorlalți participanți la trafic.

La conferința de deschidere au participat domnul chestor de poliţie Dumitru Jianu - inspector general adjunct al Poliției Române doamna comisar de poliție Simona Stoica, ofițer sociolog din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și domnul comisar-șef de poliție Florentin Brăcea - directorul Direcției Rutiere. 

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice daca ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

 

MARCEL GENTOIU – O CAMPANIE

A POLIȚIEI ROMÂNE

DE PREVENIRE ŞI CONŞTIENTIZARE

A POPULAŢIEI CU PRIVIRE

LA FURTURILE DE BAGAJE

 

În cursul zilei de astăzi, în incinta Gării de Nord - Bucureşti, Poliţia Română lansează campania de prevenire a furturilor de bagaje, din trenuri şi din gări.

 

„Marcel Gentoiu” – un geamantan vorbăreţ care se deplasează printre călători şi îi face atenţi - are un important aport în conştientizarea oamenilor asupra necesităţii de a avea grijă de bagajele lor.

La data de 25 aprilie a.c., Poliția Română a lansat campania de prevenire şi conştientizare a populaţiei cu privire la furturile de bagaje.

Activitatea a avut loc în incinta Gării de Nord, din Bucureşti, unde, „Marcel Gentoiu” - un geamantan cu personalitate, vorbăreţ şi grijuliu – a mers printre cei care călătoresc cu trenul, spunându-le să aibă grijă de bagajele lor.

Totodată, el le-a adresat oamenilor sfaturi, recomandări şi informaţii despre statistici ale Poliţiei Române, privind furturile de bagaje şi cauzele care favorizează comiterea unor astfel de fapte, respectiv neatenţia sau neglijenţa celor care devin victime.

În sprijinul lui, poliţiştii de la transporturi şi cei de la prevenire au distribuit pliante şi au adresat sfaturi şi recomandări, urmărind acelaşi deziderat, siguranţa cetăţeanului.

Lansarea acestei campanii este binevenită, mai ales în condiţiile în care minivacanţa de 1 Mai se apropie, iar o mare parte a populaţiei va călători cu trenul.

Conform unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române,  furturile comise în perioada 2012-2013 asupra călătorilor, în trenuri şi gări, sunt favorizate fie de neatenţia acestora, (adormirea, lipsa de supraveghere a bunurilor etc.), în  70,7% din cazuri, fie de neglijenţa lor (au uitat bunurile), în 12,2% dintre situaţii.

 

PENTRU O CĂLĂTORIE CU TRENUL ÎN SIGURANŢĂ,

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ :

Atenţie când urcaţi  pe scara vagonului! Puteţi deveni o victimă a celor care fură din buzunare.

Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dvs. atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate! Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.

Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor! Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

Dacă vi se pare că o persoană care merge în apropierea dumneavoastră arată sau se comportă suspect, opriţi-vă şi lăsaţi - o să se distanţeze. Astfel, va înţelege că acordaţi atenţie siguranţei dumneavoastră.

Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători sau din aeroporturi.

 

CAMPANIA ,,MOTOCICLIȘTII EXISTĂ

ÎN TRAFIC”

,,Motocicliștii există în trafic”- campanie de prevenire a accidentelor rutiere în care sunt implicați motocicliști, desfășurată în perioada martie – octombrie a.c..  

La data de 12 martie a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut loc conferința de lansare a campaniei ,,Motocicliștii există în trafic”.

Campania, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Free Riders, se derulează în perioada 12 martie – 31 octombrie a.c., în municipiul București și în județele Argeş, Bacău, Constanţa, Sibiu şi Vâlcea.

Activitatea urmărește informarea șoferilor și a motocicliștilor pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați motocicliști, precum și creșterea gradului de responsabilitate în trafic a motocicliștilor.

Pe parcursul celor opt luni, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea șoferilor că pe stradă circulă și motocicliști, cărora trebuie să le acorde mai multă atenție, dar și pentru informarea motocicliștilor pentru adoptarea unei conduite rutiere preventive.

Activitatea de astăzi a fost susținută de directorul Direcției Rutiere, comisar-șef de poliție Florentin Brăcea, comisar-șef de poliție Amalia Constantinescu, specialist în prevenirea criminalității din cadrul Poliției Române, domnul Ioan Alexe, președintele Federației Române de Motociclism și domnul Cosmin Anton, reprezentant al Asociației Free Riders. 

De asemenea, campania beneficiază de sprijinul lui Cabral Ibaka și Dani Oțil. 

Totodată, pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video (poate fi găsit pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române: Facebook.com/Politia Romana - www.politiaromana.ro), precum și mai multe materiale informative care vor fi folosite în trafic, respectiv bannere, CD-uri și smart flyere care se lipesc pe oglinda stângă a autoturismelor, astfel încât să atenţioneze conducătorii auto că în trafic există şi motociclişti.

 

RECOMANDĂRI PENTRU MOTOCICLIŞTI

Păstraţi contactul vizual - nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.

Anticipați intenţiile partenerilor de drum - chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.

Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii - cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

Asigurați-vă în oglizi atunci când virați - şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum - carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta  grav aderenţa generând accidente.

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le "tăia" - multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Utilizați o cască de protecţie omologată - care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.

Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.

Fiţi vizibil - purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

Poliția Română vă dorește drum bun!